Masakan tradisional masyarakat Bidayuh. Enak buat minum petang.
RUYA UBI SARAWAK.
Bahan-bahan
  1kg isi ubi kayu yang telah dibuang kulitnya.(dipotong dalam bentuk kiub)
  4 helai daun pandan muda
  Gula pasir secukup rasa
  Beras pulut atau pulut hitam
Cara-cara
  - Isi ubi yang telah dipotong dadu, dimasukkan ke dalam periuk bersama air secukup sukatan.
  - Masakkan ubi tersebut sepeti masak bubur. Setelah airnya mendidih, bolehlah masukkan beras pulut segenggam pun boleh.
  - Setelah isi ubi dan beras pulut menjadi lembut, perlahankan api. 
  - Setelah itu, masukkan gula pasir. Rasa manisnya sehingga secukup rasa. Kacau gula di dalam periuk itu sehingga sebati dengan 'Ruya Ubi' itu tadi.
  - Setelah itu, bolehlah masukkan daun pandan. Biar naik aroma bau pandan.
  - Tuang di dalam bekas/mangkuk yang muat. Sedia untuk dihidang. Selamat mencuba!!!



0 Comments